És possible que, com a persona treballadora o fins i tot com a sindicalista, pensis que ja tens prou problemes i que els de les persones migrants no són responsabilitat teva, o potser et sentis identificada amb visions del tipus “primer els d’aquí” o pensis que, en el fons, tenen part de raó. Però deixa’ns dir-te una cosa…
Un fantasma es mou pels aparells de les grans centrals sindicals: és la vella idea del segle XIX segons la qual «la immigració és l’exèrcit de reserva de la burgesia». Aquesta tesi ha paralitzat les principals organitzacions sindicals en un debat clau com és el de la gestió de la immigració.
Quan analitzem declaracions o notícies protagonitzades per líders sindicals, veiem que no tenen una posició clara ni còmoda sobre aquest tema. No poden alinear-se obertament amb tesis antiimmigració —com sí que ho fan el nacionalsindicalisme, el “rojipardismo” o el socialfeixisme— perquè són líders de sindicats de classe i internacionalistes. Però tampoc no poden oferir solucions clares i realistes a la situació de les persones migrades, ja que semblen assumir que la immigració perjudica el conjunt de la classe treballadora.
Fa un any, el Congrés dels Diputats (tots els grups excepte l’extrema dreta) va decidir finalment admetre a tràmit les més de 700.000 signatures de la Iniciativa Legislativa Popular per la Regularització, impulsada pel col·lectiu migrant amb el suport de la societat civil organitzada. Tanmateix, les cúpules sindicals es van mantenir al marge del procés, més enllà d’algunes declaracions de suport i bones intencions.
Però és més preocupant encara que, sota un discurs de justícia social i solidaritat, alguns líders sindicals adoptin posicions que encaixen perfectament amb la lògica del «tancament de fronteres». Qüestionen la contractació de persones estrangeres —fins i tot quan tenen visat—, proposen el bloqueig migratori com a resposta a problemes estructurals del mercat laboral, i s’oposen tant a les contractacions en origen com a l’ampliació dels llocs de difícil cobertura.
A més a més, s’alinien amb el discurs governamental sobre la «migració circular», que, tal com està formulada, no és més que una forma d’explotació. D’aquesta manera, reforcen la idea d’una competència entre treballadors «d’aquí» i «de fora».
Dir «primer els d’aquí» no és exactament el mateix que dir «els espanyols primer», però tampoc no és un pas en la direcció contrària. En aquest context, haver aconseguit reunir més de 700.000 signatures és, sens dubte, una fita heroica.
Com a treballador, o fins i tot com a sindicalista, potser penses que ja tens prou problemes i que els de les persones migrades no són els teus, o potser et generen simpatia certes visions o creus que tenen part de raó. Però deixa’ns dir-te un parell de coses:
Els nostres salaris no han estat estancats durant 20 anys «per culpa de les persones migrants», sinó perquè aquestes arriben sense els mateixos drets que tu. El capital no utilitza les persones migrants per mantenir baixos els salaris: utilitza la manca de drets de qui migra…
Els sindicalistes de base són qui millor poden recordar a la direcció el paper històric que han tingut i continuen tenint els sindicats: transformar la misèria i la desesperança en esperança i progrés. Van conquerir la jornada de vuit hores, van prohibir el treball infantil i van aconseguir el dret al descans setmanal. Avui, més que mai, necessitem sindicats forts que portin fins al límit el camp del possible i lluitin per victòries concretes com la reducció progressiva de la jornada laboral.
La immigració ens beneficia a tothom, però l’absència de mecanismes regulats d’entrada només enriqueix unes quantes. Els nostres salaris no fa 20 anys que estan estancats «per culpa dels immigrants», sinó perquè aquestes persones arriben sense els mateixos drets. Si les persones que entren a l’Estat espanyol gaudissin de drets laborals, si hi hagués regulació estricta, inspeccions reals, inversió en integració i els qui més tenen paguessin el que els pertoca, moltes no formarien part d’una massa explotable i ostatge de les grans fortunes. Fortunes que enriquim més cada mes amb els nostres sous.
La tesi segons la qual «la immigració fa baixar els salaris i perjudica els treballadors» no només obre el camí al feixisme, sinó que està força desfasada. L’economista Branko Milanović explica a Global Inequality com la realitat és sempre més complexa.
En contextos amb sindicats forts, impostos progressius i drets laborals universals (independentment de l’origen de la persona treballadora), la immigració té un impacte positiu sobre les condicions de les classes populars, i la riquesa generada pel conjunt de persones treballadores —autòctones o migrades— es redistribueix. Només en mercats laborals desregulats, on l’arribada de mà d’obra sense drets pot empènyer els salaris a la baixa (també en sectors qualificats), es produeix un empobriment general. En economies capitalistes sense regulació sòlida, la inseguretat de les persones migrades es fomenta i s’explota per maximitzar els guanys de les elits.
Els efectes de la immigració depenen de les polítiques laborals i fiscals. El problema no és l’excés de migració, sinó la manca de redistribució basada en la justícia fiscal, la protecció laboral i la regulació de sectors econòmics extractius. Sense això, les persones migrades es veuen condemnades a la irregularitat i s’alimenta un cicle d’explotació: el capitalisme financer desregulat utilitza la migració insegura i sense drets per reforçar privilegis de classe.
La confrontació veritable no és entre «migrants i autòctons», sinó entre capital desregulat i classe treballadora. El capital monopolístic es nodreix de la inseguretat migratòria per trencar la unitat i empobrir la classe treballadora. Com exposen Saskia Sassen, David Harvey, Nicholas De Genova, Harsha Walia, Hein de Haas i nombrosos informes d’organismes internacionals: el capital no fa servir les persones migrades per abaixar els salaris, sinó que fa servir la seva manca de drets.
Així doncs, la immigració no és responsable de l’estancament salarial de les darreres dues dècades. De fet, si es regularitzés, podria ser un autèntic factor de redistribució de la riquesa… i és precisament per això que no es regularitza. El sector de l’hostaleria n’és un exemple clar: la patronal es queixa de falta de personal, però això es deu a condicions laborals insuportables que només es poden mantenir privant de drets les persones migrants. La migració amb drets no amenaça els salaris: amenaça qui necessita mà d’obra sense drets per maximitzar els beneficis i sostenir sectors econòmics de baixa productivitat. L’absència total de mecanismes regulats d’entrada no és un error del sistema: és una peça clau per a l’acumulació de riquesa de les elits i per al nostre empobriment. En el fons, les persones migrades són la cara més visible d’un sistema que necessita desesperadament la nostra força de treball però no reconeix la nostra humanitat.
Defensar els drets laborals universals enforteix les organitzacions sindicals, alhora que millora les condicions de tota la classe treballadora. És una tasca urgent. No podem perdre temps cedint terreny al somni de l’extrema dreta de frenar la migració…
El que necessitem són sindicats forts i compromesos amb els drets des del primer moment. Defensar els drets laborals universals enforteix les organitzacions sindicals i millora les condicions de tota la classe treballadora. És una tasca urgent en què no podem perdre temps cedint davant el somni de l’extrema dreta d’eliminar la immigració —una estratègia que, com veiem al Regne Unit o als EUA, només empitjora els problemes. Atacar bocs expiatoris imaginaris no resol els problemes estructurals: cal afrontar aquests reptes amb propostes concretes i efectives.
Per això, cada obstacle a la migració regular equival a donar via lliure a l’explotació sense límits. Les 700.000 persones signants de la Iniciativa Legislativa Popular exigeixen precisament reescriure unes regles que han condemnat la classe treballadora —migrada o no— a una pèrdua constant de drets durant vint anys. O trenquem la frontera fictícia entre «els de dins» i «els de fora» i construïm un sindicalisme fort, internacionalista i solidari, o seguirem facilitant l’avenç de l’extrema dreta i esdevenint còmplices del nostre propi empobriment. La solució per aturar i revertir la pèrdua de poder adquisitiu de la classe treballadora és la redistribució de la riquesa. I, si volem que els nostres sindicats actuïn perquè la immigració pugui ser un vector d’aquesta redistribució, hem de pressionar les nostres direccions sindicals per aconseguir:
Si formes part d’un sindicat, aprofita aquest Primer de Maig per portar aquest debat a la teva secció. Pregunta quines accions concretes s’estan impulsant per donar suport a polítiques públiques que garanteixin els drets laborals universals i estableixin mecanismes regulats d’entrada, residència i treball per a les persones migrades. És hora que les nostres organitzacions esdevinguin veritables forces de canvi.
La solució per frenar i revertir la pèrdua de poder adquisitiu de la classe treballadora és la redistribució de la riquesa. Si volem que els nostres sindicats actuïn perquè la migració pugui esdevenir un vector de redistribució, aleshores fem bé en pressionar les nostres dirigents sindicals per aconseguir:
Un suport ferm a la ILP per a la regularització i a altres iniciatives de la societat civil.
2.Universalitzar els drets laborals per reduir la precarietat.
Crear mecanismes regulats d’entrada, residència i treball per a les persones migrants en benefici de tota la classe treballadora.
Exigir reformes fiscals i redistributives que beneficiïn la majoria social.
Reconstruir la força del sindicalisme des d’una perspectiva internacionalista.
Teixir complicitats amb altres moviments socials.
De debò tenim més por d’enfrontar-nos als superrics que de ser còmplices del nostre empobriment mentre deixem que l’extrema dreta faci servir la immigració per arribar al poder?
Si formes part d’un sindicat, aprofita aquest Primer de Maig per portar aquest debat a la teva secció. Pregunta quines accions concretes s’estan impulsant per donar suport a polítiques públiques que garanteixin els drets laborals universals i estableixin mecanismes regulats d’entrada, residència i treball per a les persones migrades. És hora que les nostres organitzacions esdevinguin veritables forces de canvi.
is proudly powered by WordPress